Türkiye'nin Ulaşım Yüzyılı: Yeni Projeler ve Hedefler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım projeleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni projelerle Türkiye'nin ticaret koridoru olma konumu güçlendirilecek. Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Uzak Doğu'dan gelen yüklerin Londra'ya ulaşım süresinin 25 güne düşeceğini belirtti.
Kalkınma Yolu Projesi
Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye'nin uluslararası ticaretini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilmektedir. Uraloğlu, bu proje ile Uzak Doğu'dan yola çıkan bir yükün Londra'ya ulaşım süresinin 25 güne düşeceğini ifade etti. Proje, Basra Körfezi'ndeki FAW Limanı'ndan başlayarak Kapıkule'den Avrupa'ya bağlanacak.
Uraloğlu, “Aynı zamanda da Karadeniz, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ne bağlanacak. Türkiye'nin bir ticaret koridoru olma konumunu daha da güçlendirmiş olacak.” diyerek projenin önemine vurgu yaptı. Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği yapıldığını belirtti.
Suriye'ye Destek
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Suriye'ye ulaştırma ve altyapı konusunda destek verdiğini kaydetti. “Biz de sadece 10 gün sonra Suriye'ye, Halep ve Şam havalimanlarına bir heyet gönderdik.” diyerek yapılan çalışmaları aktardı. Türk Hava Yolları'nın haftada 3 sefer düzenlemeye başladığını belirtti.
Uraloğlu, “Öncelikle Şam sonra Halep Havalimanı’nı ayağa kaldıracağız.” ifadesiyle projelerin ilerleyişini açıkladı. Radar sistemleri ve diğer elektronik cihazların yenilenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
İstanbul'un Ulaşım İhtiyaçları
İstanbul'un şehir içi trafiği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, “İstanbul için yaptığımız çalışmaya göre bin 4 kilometrelik bir raylı sistem ihtiyacı var.” dedi. Ulaşım projelerinin ulusal ağ bağlantıları ile desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Uraloğlu, İstanbul'a şimdiye kadar 162 kilometrelik bir demiryolu hattı kazandırıldığını belirtti. Devam eden projelerle İstanbul'un ulaşım altyapısının güçlendirileceği ifade edildi.
5G ve Teknolojik Gelişmeler
Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. “Bu sene ihale yaparak 2026’da ülke genelinde sinyal almayı hedefliyoruz.” dedi. Galatasaray ve Trabzonspor statlarının da 5G deneme lisansına dahil edildiğini belirtti.
TÜRKSAT 6A ile yerli uydu üretme iradesinin ortaya konduğunu ifade eden Uraloğlu, “Türk mühendisler yaptı.” diyerek yerli üretim konusundaki başarıyı vurguladı. Televizyon yayıncılığındaki kalite artışının da sağlandığını belirtti.
Sosyal Medya Düzenlemeleri
Uraloğlu, Türkiye'deki sosyal medya platformlarının temsilci atadığını kaydetti. “Bu kıymetli ama yeterli değil.” diyerek toplumun korunması gerektiğini ifade etti. 16 yaş sınırı ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına dikkat çekti.
“16 yaşı yüzde ailelerle yapılan araştırma 79.4 destekliyor, doğru buluyor.” diyerek bu düzenlemenin hayata geçirileceğini belirtti. Yaş tespitinin yapay zeka ile çözümleneceği ifade edildi.
Demiryolu Ağı Gelişmeleri
Uraloğlu, 2002’de 11 bin kilometre olan demiryolu ağının 2028’de yaklaşık 17 bin 500 kilometreye ulaşacağını belirtti. Hızlı ve yüksek hızlı tren hatlarının yapımına devam edildiğini ifade etti.
2053 yılında demiryolu hattının yaklaşık 28 bin 500 kilometreye ulaşmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, Samsun’dan Sarp’a kadar gidecek olan hattın projelendirme çalışmalarının başladığını açıkladı.