Davos'ta Kadınların STEM Alanındaki Temsili İçin Önemli Adımlar
İsviçre’nin Davos kasabasında 20-24 Ocak tarihleri arasında 55’incisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu, ‘Akıllı Çağ İçin İş Birliği’ temasıyla gerçekleştiriliyor. Burada, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Mühendislik ve İnşaat Sanayi Grubu Başkanlığı’na getirildi. Özdemir, bu göreve getirilen ilk Türk şirket temsilcisi ve ilk kadın yönetici oldu.
Ebru Özdemir, Davos’ta düzenledikleri panel ardından bir değerlendirme yaptı. “Limak Holding olarak üyesi olduğumuz Dünya Ekonomik Forumu’nun sunduğu bu fırsatı değerlendirerek, mühendislik alanında kadınların geleceği ve STEM alanında fırsat eşitliğine odaklanan bir panel önerdik.” dedi.
STEM Alanında Kadınların Temsili
Özdemir, Suudi Arabistan’ın iddialı projesi NEOM’un Davos’taki merkezinde gerçekleştirilen panelin NEOM ve Bank of America gibi iki önemli kuruluşun iş birliğiyle hayata geçirildiğini belirtti. “Neden STEM’de kadınlar?” sorusuna yanıt olarak, yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojilerin hızla geliştiği günümüzde, STEM alanlarının giderek önem kazandığını ifade etti.
Ancak bu alanlarda kadınların temsiliyeti yetersiz kalıyor. Bu durum, hem kadınların kariyerlerine yön vermelerini hem de bu sektörlerin inovasyon kapasitesini olumsuz etkiliyor. WEF’in ‘2025 Mesleklerin Geleceği Raporu’ bu önermeyi doğrular nitelikte.
Geleceğin Meslekleri ve Kadınların Rolü
Rapora göre, dünya üzerinde çalışanların yüzde 60’ı, 2030 yılına kadar işlerinin yapay zeka ve dijitalleşme süreçlerinden etkilenerek dönüşeceğine ve değişeceğine inanıyor. Geleceğin meslekleri arasında büyük veri uzmanlığı, fintek mühendisliği, yapay zeka uzmanlığı ve yazılım geliştirme mühendisliği yer alıyor.
Bu durum, sadece kadınların kariyerlerini değil, aynı zamanda toplumların geleceğini de etkiliyor. Limak Holding olarak Davos’ta düzenledikleri ‘STEM Alanında Yeni Nesil Kadınları Güçlendirme’ başlıklı panelde, STEM alanında fırsat eşitliğinin neden önemli bir konu olduğunu ve çözüm önerilerini tartıştıklarını vurguladı.
Mentörlük Programları ve Yerel Çözümler
Davos’taki panelde, 10 yıllık Global Engineer Girls programından elde edilen deneyimlerin paylaşıldığı belirtildi. STEM alanında kadınların güçlendirilmesi ve geleceğin iş gücünde daha etkin bir rol almaları için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu.
Özellikle mentörlük programları ve yerel çözümlerle, mevcut kadın iş gücüne yeniden yetenek kazandırılmasının ve bu alanlara yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı. Bu tür girişimlerin, kadınların STEM alanındaki temsili için kritik olduğu ifade edildi.